Tapas, Pintxo’s en Pinchos. Wat is het verschil?

Tapas, Pintxo's of Pinchos, wat is het verschil?
Home » Artikelen » Praktische informatie » Eten & drinken » Tapas, Pintxo’s en Pinchos. Wat is het verschil?

Wie op vakantie gaat naar Spanje zal niet om de Spaanse keuken heen kunnen. En vooral niet willen. Maar voor welke Spaanse gerechten moet je kiezen? Want wat is nou het verschil tussen pintxo’s, pinchos en tapas?

Wat zijn tapas?

Wie naar Spanje reist kan niet om het woord tapas heen. Tapa is een verzamelnaam voor ‘kleine porties’ en je kunt deze kleine gerechtjes in vrijwel iedere bar of in ieder restaurant in Spanje bestellen. Denk bijvoorbeeld aan een portie olijven, patatas bravas, ansjovis, heerlijke stukken ham of verse croquettas. Tapas worden in vrijwel iedere Spaanse regio geserveerd met als grote verschil dat ze in sommige steden en regio’s gratis worden geserveerd bij een drankje terwijl je er in andere steden extra voor moet betalen. Wil je een kroegentocht doen en ondertussen genieten van de lekkerste, gratis tapas? Dan moet je in de steden Madrid en/of Granada zijn. In vrijwel iedere kroeg krijg je hier een gratis tapa bij je drankje.

Extra tip: In veel Spaanse steden kun je je opgeven om mee te gaan met een food tour. Op deze manier ontdek je de fijnste restaurants en echte hidden gems in de stad. En dit terwijl je volop geniet van de lekkerste Spaanse gerechten. Wil jij mee gaan met een food tour in één van de sfeervolle Spaanse steden? Check dan hier het aanbod.

La Olla de la Plaza Nuevo

Wat zijn pintxo’s of pinchos en hoe eet je ze?

Pintxo’s of pinchos zijn typische Spaanse hapjes. Deze Spaanse hapjes zijn te vergelijken met tapas, maar het grootste verschil is dat de basis voor een pintxo vrijwel altijd een dik stuk afgesneden stokbrood is dat ruim belegd is met de lekkerste, typische Spaanse ingrediënten. Denk aan verse vis, geitenkaas, Spaanse hammen en verschillende groentes. Door middel van een houten prikker worden de ingrediënten bij elkaar gehouden. De letterlijke vertaling van pintxo is dan ook prikker.

Bij de meeste barren kun je vragen om een bord of staan de stapels met borden uitgesteld op de bar. Je loopt langs de verschillende pintxos en legt op je bord welke je wilt. Bij andere barretjes wijs je jouw keuze aan en legt de barman ze voor je op een bordje. Pintxos worden echt gegeten als hapje bij een drankje en het is dus niet heel normaal om je bord vol te gooien met heel veel pintxos. En dat is ook zonde, want als je meteen al vol zit kun je natuurlijk niet nog meer pintxosbarretjes uitproberen. Bestel in iedere bar een drankje met één of twee pintxos en hop daarna verder naar de volgende bar. Belangrijk is dat je alle prikkers netjes bewaard. Aan de hand van het aantal prikkers op je bord kan de barman of barvrouw namelijk zien hoeveel jij bij vertrek moet betalen.

NOTE: Heb je geen idee van de etenstijden in Spanje en de verschillende etiquette? Lees dan eerst dit artikel over uit eten in Spanje.

Pintxos in Spanje

Het verschil tussen pintxo’s en pinchos

Afhankelijk van naar welke Spaanse regio je reist zul je het woord pintxo of pincho regelmatig tegenkomen. Maar wat is nou het verschil? Het verschil zit ‘m eigenlijk alleen in de Spaanse regio waar je de Spaanse gerechten besteld. Pintxo’s zijn typische gerechten uit Noord-Spanje en dan met name uit de regio Baskenland. Reis je naar een andere regio in Spanje dan kom je voornamelijk de term pincho tegen. Met name de steden San Sebastián en Bilbao in Baskenland zijn een walhalla voor liefhebbers van pintxo’s. Niet voor niets wordt San Sebastián de gastronomische hoofdstad van Spanje genoemd. Dit zijn onze tips voor de beste pintxosbarretjes in San Sebastián.

Wat kost een pintxo?

De prijzen voor pintxo’s verschillen per bar, maar meestal kosten ze tussen de twee euro en vier euro per pintxo

Tapas, Pintxo's of Pinchos eten in Spanje

Tips voor pinchos eten in Spanje

  • Blijf vooral niet de hele dag of avond in één bar hangen. Het leuke aan pinchos eten is dat je verschillende pintxo’s of pinchos kunt bestellen bij verschillend barretjes. Een soort kroegentocht dus.
  • In de meeste Spaanse steden kun je de hele dag door tapas, pintxo’s of pinchos eten. Houd er echter wel rekening mee dat veel restaurants en barretjes tussen 16.00 uur en 19.00 of 20.00 uur de deuren sluiten. Spanjaarden eten over het algemeen een stuk later dan wij.
  • Het is belangrijk om wanneer je pintxo’s eet al je prikkers te bewaren zodat de barman of barvrouw weet hoeveel je moet afrekenen.
  • Wees niet te gretig, want alleen echte toeristen gooien meteen het hele bord vol met pinchos.
  • Kijk niet alleen op de bar naar welke pinchos die dag worden geserveerd, maar kijk ook eens rond of je borden ziet met tekst. Hierop staan meestal nog wat gerechten die die dag speciaal bereid worden.

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!

Tips Bekijk al onze Eten & drinken Tips!
Bekijk tips
Eten en drinken in Spanje