Spaanse eilanden

Dit zijn de 17 prachtige autonome regio’s in Spanje

Geüpdatet op

Dat een land met een formaat als Spanje geografisch anders in elkaar zit dan bijvoorbeeld Nederland of België is waarschijnlijk geen verrassing. In het land vind je namelijk bijvoorbeeld net als bij ons verschillende provincies en gemeentes, maar wist je dat het land ook onderverdeeld is in verschillende autonome regio’s? In totaal is Spanje opgedeeld in zeventien autonome regio’scommunidades autonomés – en twee steden met een bijzondere status als autonome stad. De meeste van deze regio’s in Spanje zijn weer onderverdeeld in verschillende provincies. De zeventien Spaanse regio’s zijn stuk voor stuk prachtig en een uitstekende keuze voor je volgende vakantie. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de zeventien Spaanse autonome regio’s en autonome steden.

Inhoudsopgave:Dit zijn de 17 prachtige autonome regio’s in Spanje

De autonome regio’s van Spanje

Al sinds 1978 – na het dictatorschap van Franco – is in de Spaanse grondwet vastgelegd dat het land is onderverdeeld in zeventien autonome regio’s. Dit betekende dat alle Spaanse regio’s hun eigen regering en parlement kregen. In 1995 werd de lijst met autonome regio’s uitgebreid met twee autonome Spaanse steden waar we later op terugkomen.

Andalusië

Eén van de populairste Spaanse regio’s is de zuidelijke regio Andalusië. Andalusië is de op één na grootste regio van Spanje en heeft als hoofdstad Sevilla. Qua inwonersaantal – ruim 8.4 miljoen – is Andalusië zelfs de grootste regio van Spanje. De regio ligt aan de Middellandse Zee én de Atlantische Oceaan je kunt hier onder andere vakantie vieren aan de populaire Spaanse costa’s de Costa del Sol en de Costa de la Luz. Daarnaast is Andalusië een populaire regio voor een stedentrip. Je vindt hier namelijk populaire Spaanse steden zoals Málaga, Córdoba, Cádiz en Granada met haar wereldberoemde Alhambra.

Regio's in Spanje - Nerja in Andalusië
Regio's in Spanje - Cádiz in Andalusië

Aragón

Eén van de minder bekende autonome regio’s in Spanje is de regio Aragón in het noorden van het land. Aragón ligt in het binnenland van Spanje aan de voet van de Pyreneeën, pal naast buurland Frankrijk. Waarschijnlijk doordat Aragón niet aan de zee grenst is het een minder populaire regio. Interessante steden in Aragón zijn onder andere Zaragoza, Belchite en Teruel. Lees hier al onze Aragón tips.

Asturië

Eén van de kleinere regio’s van Spanje – met net iets meer dan een miljoen inwoners – is de noordelijke regio Asturië. Asturië staat bekend als één van de groenste regio’s van Spanje en je vindt hier dan ook bijvoorbeeld de Costa Verde. De kustlijn van Asturië is ruig en ongerept. Eén van de mooiste plekken in Asturië vind je echter in het binnenland. Hier kun je namelijk prachtig wandelen in Picos de Europa National Park wat één van de mooiste nationale parken van Spanje is.

Balearen

Naast diverse regio’s op het vaste land van Spanje bestaat het land ook uit een aantal prachtige eilanden. Eén van die Spaanse eilandengroepen is de eilandengroep de Balearen. De Balearen is een eilandengroep die voor de oostkust van Spanje ligt. De vier hoofdeilanden van de Balearen zijn Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Deze Spaanse eilanden zijn stuk voor stuk populaire vakantiebestemmingen.

TIP: Hier boek je voordelig je vakantie naar Mallorca.

Baskenland

De regio Baskenland ligt in het noordwesten van het land en is wat ons betreft één van de meest veelzijdige Spaanse regio’s. Populaire steden in Baskenland zijn bijvoorbeeld San Sebastián en Bilbao (bekend van het Guggenheim Museum), terwijl de hoofdstad van Baskenland, Vitoria-Gasteiz, iets minder bekend is. De regio ligt aan de Atlantische Oceaan, de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. Naast dat men hier Spaans spreekt is in de regio Spaans Baskenland ook de taal Baskisch een officiële taal.

Baskenland

Canarische eilanden

De Balearen is niet de enige Spaanse eilandengroep waar je uitstekend terecht kunt voor een heerlijke (zon)vakantie. Een andere populaire eilandengroep is de Canarische eilandengroep. Deze eilandengroep behoort tot Spanje, maar ligt in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. De Canarische eilanden bestaat uit zeven grotere en zes kleinere eilanden. De zeven grotere Canarische eilanden zijn El Hierro, Feurteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife.

TIP: Klik hier voor het vinden van voordelige zonvakanties naar de Canarische eilanden.

Cantabrië

Ingesloten tussen de regio’s Baskenland en Asturië in het noordwesten van Spanje vind je de Spaanse regio Cantabrië. Deze regio is één van de minder bekende regio’s, maar grenst aan de Atlantische Oceaan en beschikt over een prachtige, ruige kustlijn en bloedmooie natuur in het binnenland. Een deel van Picos de Europa National Park ligt namelijk ook in Cantabrië.

Castilië en León

De qua oppervlakte grootste regio van Spanje is de regio Castilië en León. Een regio die in het westen van Spanje ligt en voor een deel grenst aan buurland Portugal. Hoewel de regio niet grenst aan de zee of oceaan kun je hier wel terecht voor een heerlijke actieve vakantie in Spanje of een te gekke rondreis langs een aantal van de mooiste steden van Spanje, zoals León, Valladolid, Salamanca en Zamora.

Zamora in Spanje - Spaanse regio's

Castilla-La Mancha

De Spaanse regio Castilla-La Mancha zal misschien niet meteen bekend voorkomen. Niet zo gek, want je vindt hier geen populaire Spaanse costa’s of wereldberoemde Spaanse steden. Daarnaast is Castilla-La Mancha een relatief nieuwe Spaanse regio, aangezien het gebied tot 1982 nog de regio Castilla la Nueva vormde samen met Madrid. De regio is daarnaast één van de dunst bevolkte regio’s van Spanje. Steden die een bezoek waard zijn in Castilla-La Mancha zijn bijvoorbeeld de hoofdstad Toledo, Cuenca en Albacete.

Catalonië

Eén van de – naast Andalusië – bekendste regio’s van Spanje is de Noord-Spaanse regio Catalonië. Catalonië is de meest welvarende regio van Spanje en al jarenlang is er sprake van dat Catalonië onafhankelijk zal worden van Spanje. Tijdens een referendum in 2017 stemde namelijk 90% van de inwoners van de regio voor onafhankelijk. Toch is het tot de dag van vandaag nog niet zover gekomen en is Catalonië nog steeds één van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Catalonië is na Andalusië de Spaanse regio met de meeste inwoners en iedereen zal de regio kennen vanwege haar wereldberoemde hoofdstad Barcelona. Daarnaast is in deze regio één van de populairste Spaanse costa’s gelegen, de Costa Brava met badplaatsen als Tossa de Mar en Lloret de Mar. Naast Spaans wordt er in Catalonië nog twee andere officiële talen gesproken, namelijk Catalaans en Aranees.

Extremadura

Extremadura is een Spaanse regio in het westen van het land die compleet grenst aan buurland Portugal. De regio is relatief onbekend. Prachtige steden in Extremadura zijn onder andere Mérida, Guadalupe en Cáceres.

Galicië

Galicië – of Galicia – is de meest noordwestelijke regio van Spanje en ligt op het puntje van het Iberisch schiereiland, pal boven buurland Portugal. De regio is voornamelijk populair bij toeristen van over de hele wereld vanwege de wereldberoemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Galicië heeft net als een aantal andere regio’s in Spanje haar eigen officiële taal, namelijk het Galicisch.

La Rioja

Wijnliefhebbers zullen meteen de naam van de volgende Spaanse regio herkennen. La Rioja is namelijk één van de bekendste Spaanse wijnen en is vernoemd naar de regio waar de Rioja wijn geproduceerd wordt. De wijnregio ligt in het noorden van Spanje en is de kleinste autonome regio van Spanje. La Rioja is een prachtig groene regio.

Madrid

Madrid, de hoofdstad van Spanje, heeft sinds 1982 haar eigen status als autonome regio verkregen. Tot die tijd vormde de stad samen met de regio Castilla-La Mancha de regio Castilla la Nueva. Officieel heet de regio ‘Comunidad de Madrid’. Qua oppervlakte is de regio één van de kleinste regio’s van Spanje, maar gek genoeg is het qua inwonersaantal de derde stad van het land.

Murcia

Een regio in het zuidoosten van het land is de regio van Murcia. Murcia is één van de kleinere Spaanse regio’s en omvat vrijwel alleen de bekende studentenstad Murcia. De regio grenst aan de Middellandse zee en is daarom een geweldige keuze voor een (zon)vakantie naar één van de minder populaire Spaanse regio’s.

Navarra

Gelegen in het noorden van het land, grenzend aan de Pyreneeën en buurland Frankijk vind je de Spaanse regio Navarra. Deze regio die door de inwoners zelf ‘Iruña‘ wordt genoemd is een minder bekende regio in het land, maar wat ons betreft zeker één van de mooiste. De hoofdstad van Navarra is Pamplona en deze stad is zeker een bezoek waard. Maar ook de natuur van Navarra is prachtig. Zo kun je hier bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de semi-woestijn in Spanje, Bardenas Reales. Hier vind je al onze Navarra tips.

Valencia

De laatste van de zeventien autonome regio’s in Spanje is de regio Valencia, oftewel Comunidad Valenciana. De regio Valencia wordt ook wel Levante genoemd en ligt in het westen van het land, aan de Middellandse zee. Dit is dan ook dé regio waar je één van de populairste Spaanse vakantiebestemmingen vindt, de Costa Blanca. Natuurlijk is een stedentrip Valencia een uitstekend idee in deze regio, maar je vindt nog veel meer populaire Spaanse steden en bezienswaardigheden in de regio. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Benidorm, Guadalest, Alicante en Denia.

Spaanse autonome steden

Naast dat Spanje bestaat uit zeventien autonome regio’s, zijn er ook twee Spaanse steden die een status als autonome stad hebben verkregen. Dit zijn de steden Ceuta en Melilla die beide zijn gelegen op het vaste land van Noord-Afrika, in Marokko. Geografisch gezien liggen de Spaanse steden in Marokko, maar het zijn Spaanse enclaves. Al jarenlang is er veel discussie tussen Spanje en Marokko over deze bijzondere autonome Spaanse steden. Dit betekent ook dat je vanuit het vaste land van Spanje relatief gemakkelijk naar Ceuta en Melilla op het Afrikaanse vasteland kunt reizen.

Lijst met autonome regio’s in Spanje

Hieronder vind je nog een lijst met daarin alle zeventien autonome Spaanse regio’s met hun hoofdsteden.

 • Andalusië – Sevilla
 • Aragón – Zaragoza
 • Asturië – Oviedo
 • Balearen – Palma de Mallorca
 • Baskenland – Vitoria-Gasteiz
 • Canarische eilanden – Las Palmas en Santa Cruz
 • Cantabrië – Santander
 • Castilië en León – Valladolid
 • Castilla-La Mancha – Toledo
 • Catalonië – Barcelona
 • Extremadura – Mérida
 • Galicië – Santiago de Compestela
 • La Rioja – Lagroño
 • Madrid – Madrid
 • Murcia – Murcia
 • Navarra – Pamplona
 • Valencia – Valencia
Middellandse zee drone

FAQ Regio’s Spanje

Hoeveel regio’s zijn er in Spanje?

Spanje heeft in totaal zeventien autonome regio’s. Daarnaast zijn er twee Spaanse steden met een status als autonome stad, namelijk Ceuta en Melilla die beide liggen op het vaste land van Noord-Afrika.

Wat is de grootste autonome regio van Spanje?

De grootste autonome regio van Spanje qua oppervlakte is de regio Castilië en León. Qua inwonersaantal is de regio Andalusië de grootste regio van Spanje.

Wat is de kleinste autonome regio van Spanje?

De kleinste autonome regio van Spanje qua oppervlakte (na de steden Ceuta en Melilla) is de eilandengroep de Balearen. Qua inwonersaantal is de regio La Rioja in het noorden van het land de kleinste regio.

Hoeveel provincies heeft Spanje?

Spanje is opgedeeld in zeventien autonome regio’s, maar het grootste deel van deze regio’s is ook nog onderverdeeld in verschillende provincies. In totaal is Spanje opgedeeld in 52 provincies.

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!