Spaanse Costa's - Costa Cantabria

Spaanse Costa’s: Dit zijn de 15 prachtige costa’s in Spanje

Geüpdatet op

Vrijwel iedereen die denkt aan een vakantie in Spanje zal denken aan een vakantie naar één van de Spaanse Costa’s. Spanje is onderdeel van het Iberisch schiereiland en wordt voor meer dan de helft omsingeld door de Middellandse zee, de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan. Dit betekent dat het land beschikt over een kustlijn van bijna 5000 kilometer lang. Een gigantische kustlijn dus die weer is onderverdeeld in verschillende Spaanse Costa’s. In dit artikel lees je alles over de vijftien bekende en minder bekend costa’s in Spanje.

Inhoudsopgave:Spaanse Costa’s: Dit zijn de 15 prachtige costa’s in Spanje

Costa Brava

Eén van de populairste Spaanse costa’s onder Nederlandse en Belgische vakantiegangers is zonder twijfel de Costa Brava. Deze costa ligt in het noordoosten van Spanje en is de eerste costa die je binnenrijdt als je vanuit Zuid-Frankrijk het land binnenrijdt. Je vindt de Costa Brava in het meest noordelijke puntje van de autonome Spaanse regio Catalonië. Bekende badplaatsen aan de Costa Brava zijn onder andere Lloret de Mar en Blanes.

Costa de Barcelona

Rij je via de Costa Brava naar het zuiden dan kom je vanzelf uit aan de Costa de Barcelona. Heel officieel is de Costa de Barcelona zelfs weer opgedeeld in twee aparte costa’s, namelijk de Costa del Maresme en de Costa del Garraf. De Costa del Maresme vindt je ten noorden van Barcelona en de Costa del Garraf ligt ten zuiden van de stad. In totaal bestrijkt de Costa de Barcelona een kuststrook van zo’n honderd kilometer.

Costa Dorado

Nog verder zuidelijk vind je de Costa Dorada. De naam van deze Spaanse costa is misschien iets onbekender, maar van de bekende badplaatsen aan de Costa Dorado zoals Salou heb je vast vaak genoeg gehoord. De Costa Dorado behoort tot de gemeente Tarragona en is de meest zuidelijke costa in Catalonië.

Costa de Azahar

Eén van de minst bekende Spaanse costa’s is de Costa de Azahar. Deze costa ligt ten noorden van Valencia en behoort tot de provincie Castellón. Deze relatief onbekende Spaanse costa aan de Middellandse zee is een aanrader voor wie de rust in Spanje op wil zoeken, maar toch wil genieten van uitgestrekte, zandstranden en sfeervolle, typisch Spaanse dorpen.

Costa de Valencia

De Costa de Valencia behoort zoals je misschien al dacht tot de regio Valencia en daar horen ook de stranden van de stad Valencia bij. Dit zijn dan ook meteen de populairste stranden van de Costa de Valencia.

Extra leestip: Lees hier al onze tips voor een stedentrip Valencia.

Costa Blanca

Als we het hebben over Spaanse Costa’s dan zul je waarschijnlijk als één van de eerste costa’s de Costa Blanca noemen. Niet zo gek, want deze Spaans costa die ligt in de regio Valencia is razend populair onder Nederlanders en België. Het is zelfs één van de populairste regio’s om de Nederlandse of Belgische winter te ontvluchten en te overwinteren in Spanje. Aan de Costa Blanca vind je badplaatsen zoals Benidorm, Calpe en Javea.

Costa Cálida

Ten zuiden van de Costa Blanca vind je de relatief onbekende Costa Cálida die onderdeel is van de regio Murcia. Deze Spaanse costa staat bekend om haar ruige kustlijn én je kunt er één van de mooist steden van Spanje bezoeken, Cartagena.

Costa de Almería

We zijn ondertussen aanbeland in de Zuid-Spaanse regio Andalusië waar we in het noordoosten starten met de Costa de Almería. Deze Spaanse costa staat bekend als de warmste costa van Spanje met de lekkerste temperaturen gedurende het jaar. Maar de costa staat ook bekend als de ‘Costa de Plastico’, wat helaas geen positieve benaming is. Een groot gedeelte van de Costa de Almería is namelijk volgebouwd met plastic kassen waarin groente en fruit verbouwd worden. Deze Costa de Plastico wordt ook wel ‘het economisch wonder van El Ejido’ genoemd. Jarenlang stond de Costa de Almería namelijk bekend als één van de armste gebieden van Spanje. En dit alles veranderde toen er werd begonnen met het plaatsen van plastic kassen voor de fruit- en groenteteelt. En hoewel het economisch dus een stuk beter gaat met de regio, zorgen alle kassen ervoor dat de Costa de Almería helaas een stuk minder paradijselijk is geworden.

Dat wil echter niet zeggen dat je de Costa de Almería écht niet moet bezoeken. Je vindt er namelijk genoeg plekjes die wél mooi zijn en (nog) niet zijn ingenomen door de plastic kassen. Zo kun je optimaal genieten van de prachtige baaien, stranden en (witte) dorpen in natuurpark Cabo de Gata en is Almería een heerlijke bestemming voor een stedentrip.

Spaanse Costa's - Costa de Almería

Costa Tropical

Ten westen van de Costa de Almería komen we uit aan de Costa Tropical. Dit is ook weer één van de Spaanse costa’s die minder bekend is, maar zeker niet minder mooi. De Costa Tropical bestaat uit prachtige baaien en stranden.

Costa del Sol

De Costa del Sol kennen we natuurlijk allemaal. En niet alleen van het bekende nummer van De Zangeres zonder Naam. De Costa del Sol is die kuststrook die behoort tot de provincie Málaga en het is de populairste costa van Andalusië. Aan de Costa del Sol vind je populaire badplaatsen zoals Marbella, Torremolinos en Nerja.

Spaanse Costa's - Nerja aan de costa del Sol

Costa de la Luz

We blijven nog heel even in de regio Andalusië, want in het uiterste zuidwesten van de regio vind je nog de Costa de la Luz. En hoewel deze Spaanse costa ook in de regio Andalusië ligt, is de costa een stuk minder populair dan de Costa del Sol. Gek, want de Costa de la Luz is als je het ons vraagt mega veelzijdig en bloedmooi. En het meest bijzondere aan de costa de la Luz is toch wel het feit dat je hier niet alleen in de Middellandse Zee kunt zwemmen, maar ook in de Atlantische Oceaan. Bij de stad Tarifa gaat de zee namelijk over in de oceaan.

Tarifa in Spanje

Costa de Galicia

De Costa de Galicia is de meest noordwestelijke costa van Spanje. De Galiciaanse kust is nog relatief onbekend, maar staat ook bekend als één van de meest indrukwekkende kustlijnen van Europa. De Costa de Galicia is namelijk behoorlijk ruig met kliffen en de woeste golven van de Atlantische Oceaan.

Costa Verde

Hou je van natuur en relatief onbekende bestemmingen dan moet je aan de Costa Verde staan. Costa Verde, wat staat voor ‘groene kust’ is namelijk als je het hebt over natuur één van de mooiste regio’s van Spanje. Deze costa beslaat de kustlijn van de regio Asturië.

Costa Cantabria

Een andere, ruige kustlijn in het noordwesten van Spanje is de Costa Cantabria. Dit is één van de Spaans costa’s die nog relatief onbekend is maar waar je zonder twijfel je ogen uit zult kijken.

Spaanse Costa's - Costa Cantabria

Costa Vasca

De laatste van de costa’s van Spanje is de Costa Vasca in het noorden van het land, vlakbij de grens met Frankrijk. Costa Vasca staat voor Baskische kust en behoort dus tot de regio Baskenland. De ruige kust van Noord-Spanje bestaat uit indrukwekkende kliffen en verscholen baaien. Maar de regio leent zich ook uitstekend om te leren surfen. Aan de Costa Vasca vind je namelijk een aantal van de populairste surfspots van Spanje, zoals Zarautz. Bovendien vind je aan de kust prachtige steden en dorpen zoals San Sebastián en Lekeitio.

Lijst met Costa’s in Spanje

 • Costa Brava
 • Costa de Barcelona
 • Costa Dorado
 • Costa de Azahar
 • Costa de Valencia
 • Costa Blanca
 • Costa Cálida
 • Costa de Almería
 • Costa Tropical
 • Costa del Sol
 • Costa de la Luz
 • Costa de Galicia
 • Costa Verde
 • Costa Cantabria
 • Costa Vasca

FAQ Spaanse costa’s

Hoe heten de Spaanse kusten?

De Spaanse kustlijn is in totaal zo’n 5000 kilometer lang. Deze enorme kustlijn is verdeeld in verschillende Spaanse Costa’s, oftewel Spaanse kusten.

Welke costa is het warmst?

De Costa de Almería in het zuidoosten van Spanje – in de regio Andalusië – staat bekend als de warmste costa van Spanje. Gemiddeld worden hier tijdens de wintermaanden de warmste temperaturen gemeten.

Hoeveel Spaanse costa’s zijn er?

De kustlijn van Spanje is opgedeeld in vijftien Spaans costa’s.

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!