Mezquita kathedraal in Córdoba bezoeken

De Mezquita in Córdoba bezoeken: Tips & praktische informatie

Geüpdatet op

De Mezquita in Córdoba is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad. Deze bijzondere moskee katehdraal, de Mezquita Catedral de Córdoba heeft in een periode van 1300 jaar namelijk dienst gedaan als moskee én als kathedraal. Sinds 1984 staat de Mezquita in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van UNECO. Als toerist zijnde kun je dit bijzondere bouwwerk tegenwoordig van binnen bewonderen. Wil jij de Mezquita kathedraal in Córdoba bezoeken? In dit artikel delen we handige tips en praktische informatie.

Inhoudsopgave:De Mezquita in Córdoba bezoeken: Tips & praktische informatie

Geschiedenis van de Mezquita

Al tijdens de achtste eeuw is begonnen aan de bouw van de Mezquita in Córdoba. Op de plek waar tegenwoordig de Mezquita is gevestigd bouwden de Moren – na het veroveren van een groot deel van Spanje – een moskee op de plek waar eens basiliek stond. Door de jaren heen werd de moskee groter en groter tot het op een moment zelfs de grootste moskee van Europa was. Toen Spanje eeuwen later heroverd werd door de Spanjaarden heeft de moskee nog lang standgehouden. Tot in de zestiende eeuw toestemming werd gegeven voor de bouw van een kathedraal, de Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. De meerderheid van de Spaanse bevolking was op dat moment immers katholiek. De bijzondere Meqzuita kathedraal in Córdoba is één van de weinige bouwwerken dat ooit dienst heeft gedaan als moskee én kathedraal.

Vanwege de verschillende stijlen is er lange tijd onduidelijkheid geweest over de naam van het bijzonder bouwwerken. Want is het nou een moskee of een kathedraal? In 2010 is er daarom besloten om het bouwwerk de Córdoba Mezquita Catedral te noemen. Oftewel de Córdoba moskee kathedraal.

TIP: Heb je tijd over tijdens je stedentrip Córdoba? Bezoek dan ook Medina Azahara net buiten de stad.

Mezquita in Córdoba

De mooiste plekken en bezienswaardigheden

Vanwege de lange geschiedenis en verschillende bouwstijlen is de Mezquita in Córdoba één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Spanje. Het gebouw is enorm en je zou je er met gemak een halve dag kunnen vermaken. Hieronder delen we informatie over een aantal van de belangrijkste en meest bijzondere bezienswaardigheden in de Mezquita.

Patio de los Naranjos

Nog voordat je de Mezquita betreedt zul je eerst de Patio de los Naranjos – plein van de sinaasappels -betreden. Dit sfeervolle plein is de toegangspoort tot de moskee kathedraal en je vindt hier de kassa’s en de entree tot de klokkentoren.

De 860 zuilen

Het eerste dat je zult bewonderen wanneer je de Mezquita binnen gaat zijn de bijzondere 860 rood witte zuilen. Oorspronkelijk stonden er maar liefst 1200 zuilen in de moskee kathedraal, maar vandaag de dag zijn daar nog 860 van over. Het rood wit gestreepte patroon is dat waar de Mezquita bekend om staat.

De 860 zuilen in moskee-kathedraal Cordoba

De Mihrab

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in de Meqzuita in Córdoba is de Mihrab, oftewel de gebedsnis in de muur. De Mihrab duidt de richting naar Mekka aan, maar is er ook ter verduidelijking van de woorden van de Imam. De Mihrab is volledig versierd met inscripties uit de Koran.

Klokkentoren

De bijzondere klokkentoren van de Mezquita van Córdoba is ook zeker een bezoek waard. Deze toren is ooit gebouwd als minaret, maar werd eeuwen later omgebouwd tot klokkentoren. Tegenwoordig is het mogelijk om de klokkentoren tegen betaling te beklimmen. De kosten hiervan bedragen €3 per persoon. Voor het beklimmen van de klokkentoren van Córdoba moet je vooraf een tijdslot reserveren.

De klokkentoren Córdoba

Het bloedmooie orgel

Eén voor de wat mij betreft mooiste plekken in de Mezquita is het in 1670 gebouwde orgel. Het is echt één van dé blikvangers in de kathedraal. Maar eigenlijk is de hele zaal waar je het orgel kunt bewonderen prachtig. Let ook zeker maar eens op het plafond.

Mezquita in Córdoba: Tickets & openingstijden

De Mezquita in Córdoba is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad – en zelfs in heel Andalusië – en dat betekent dat het er altijd druk is. Je kunt de Mezquita daarom het beste vroeg of juist laat op de dag bezoeken. Wil jij de Meqzuita in Córdoba bezoeken? Hieronder vind je informatie over de openingstijden en tickets.

 • De Mezquita is tijdens de maanden maart tot en met oktober van maandag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 19 uur. Op zon- en feestdagen is de moskee kathedraal tijdens deze maanden geopend van 8.30 tot 11.30 en van 3 tot 19 uur.
 • Tijdens de maanden november tot en met februari is de Mezquita kathedraal in Córdoba van maandag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 18 uur. Op zon- en feestdagen is de moskee kathedraal geopend van 8.30 tot 11.30 en van 15 tot 18 uur.
 • De entreeprijs voor de Mezquita in Córdoba bedraagt vanaf 1 januari 2023 €13 per persoon.
 • Tiquets voor de Mezquita in Córdoba kun je ter plekke kopen bij één van de kassa’s. Hier ontstaan echter vaak flinke wachtrijen. Wil je de wachtrijen vermijden dan is het ook mogelijk om vooraf je tickets online te boeken. Klik hier voor de beschikbaarheid en prijzen.
 • Meer informatie over de Mezquita in Córdoba vind je op deze website.

Extra tips voor je bezoek aan de Mezquita kathedraal in Córdoba

 • Het is belangrijk dat je je tijdens je bezoek aan de Mezquita netjes kleedt. Dit betekent je schouders en knieën bedekt. Het dragen van een pet of hoed in de moskee kathedraal is niet toegestaan.
 • Het is verboden om hard te praten binnen. Wees zo stil mogelijk en fluister met je reisgenoten.
 • Een statief gebruiken voor de mooiste foto’s is niet toegestaan.
 • Eten een drinken is niet toegestaan.
 • De Meqzuita is één van de populairste bezienswaardigheden in Córdoba. Houd dus rekening met drukte en trek genoeg tijd uit voor je bezoek.
 • Tijdens het beklimmen van de klokkentoren is het niet toegestaan om tassen of koffers mee te nemen.
 • Het is mogelijk om tickets voor de Mezquita online aan te schaffen.

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!