Medina Azahara in Córdoba in Spanje

Medina Azahara bezoeken? Tips voor de leukste dagtrip vanuit Córdoba

Geüpdatet op

Heb jij een stedentrip naar Córdoba gepland of ga je een mooie rondreis door Andalusië maken en ben je in de regio? Plan dan zeker een bezoek in naar de bijzondere Medina Azahara. Medina Azahara ligt acht kilometer ten westen van Córdoba en je kunt hier de overblijfselen bewonderen van de Islamitische stad Al Madinah al-Zahr. Een stad die al in het jaar 936 werd gebouwd. Medina Azahara bezoeken kun je het gemakkelijkst doen als dagtrip vanuit Córdoba. In dit artikel vertellen we je alles over een bezoek aan deze oud Islamitische stad en delen we handige tips.

Inhoudsopgave:Medina Azahara bezoeken? Tips voor de leukste dagtrip vanuit Córdoba
  1. Over Medina Azahara
  2. Praktische tips voor je bezoek
  3. Medina Azahara op de kaart

Over Medina Azahara

Medina Azahara is tegenwoordig één van de belangrijkste archeologische opgravingen in Spanje. De stad die in het Arabisch Al Madinah al-Zahr heet werd al in het jaar 936 gebouwd in opdracht van de toenmalige kalief Abd ar-Rahman de derde. De stad moest destijds zo groot en machtig worden dat het bekend zou komen te staan als de hoofdstad van het westelijke kalifaat. Tijdens de elfde eeuw werd de enorme stad helaas vrijwel compleet vernietigd.

Pas in 1910 werd gestart met de opgravingen en op dit moment schijnt slechts 10% van de complete stad te zijn opgegraven. Moeilijk om je voor te stellen hoe groot Medina Azahara ooit geweest moet zijn dus. Sinds 2018 staat Medina Azahara in haar geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier onder andere de overblijfselen van het paleis bezoeken. Bovendien heb je vanaf de ruïnes een prachtig uitzicht over de omgeving. Naast de bijzondere Mezquita in Córdoba (moskee-kathedraal) was deze Moorse ruïnestad zeker ons hoogtepunt in Córdoba.

Medina Azahara
Medina
Medina Azahara bezoeken in Spanje

Praktische tips voor je bezoek

Tegenwoordig is een groot gedeelte van Medina Azahara al toerist te bezoeken. Je kunt kiezen voor een dagtrip vanuit Córdoba met gids, maar je kunt de archeologische site ook zelf bezoeken als je beschikt over een auto. Wil je Medina Azahara bezoeken op eigen initiatief dan kun je het beste het bezoekerscentrum invoeren als bestemming (zie kaart onderaan dit artikel). Hier kun je je auto gratis parkeren. Voor je bezoek aan Medina Azahara moet je ongeveer twee uur uittrekken. Wil je ook het museum bezoeken dan raad ik je aan om nog een uur extra in te plannen.

Entreeprijzen

  • Inwoners van de EU kunnen Medina Azahara gratis bezoeken.
  • De ruïnes van de stad liggen boven op een heuvel en vanaf het bezoekerscentrum is het nog een flinke klim (ongeveer twee kilometer). Zeker tijdens de warme zomermaanden. Voor €3 per persoon kun je de shuttle bus pakken die je van het bezoekerscentrum naar de ruïnes brengt.
  • Kinderen tussen de 5 en 12 jaar reizen mee voor €1.50 per persoon.
  • Tickets voor de shuttle bus zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.
  • In het bezoekerscentrum kun je ook een bezoek brengen aan het museum.
  • Er gaat niet veel openbaar vervoer naar Medina Azahara maar het is wel mogelijk om een shuttle bus te boeken. Deze bus kost €10 per persoon.

Openingstijden

Medina Azahara is gedurende het hele jaar iedere maandag gesloten. Andere dagen dat de site gesloten is zijn 1 januari, 6 januari, 1 mei, 24 december, 25 december en 31 december. De overige openingstijden vind je hieronder.

Januari tot en met maart
Dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 17 uur.
Zon- en feestdagen van 9 tot 15 uur.
April tot en met juni
Dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 21 uur.
Zon- en feestdagen van 9 tot 15 uur.
Juli tot en met september
Dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 15 uur.
Zon- en feestdagen van 9 tot 15 uur.
Oktober tot en met december
Dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur
Zon- en feestdagen van 9 tot 15 uur.
Hier vind je meer informatie.
Openingstijden Medina Azahara
Tips voor je bezoek

Medina Azahara op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van Medina Azahara en het bezoekerscentrum.

Auto huren in Spanje

Ben je op zoek naar een betrouwbare maatschappij voor een auto huren in Spanje? Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars op verschillende bestemmingen in Europa. Bij Sunny Cars ben je altijd volledig verzekerd, contact verloopt altijd in het Nederlands en je komt achteraf nooit voor verrassingen te staan. Hoewel Sunny Cars een hele veilig keuze is, is het helaas niet altijd de goedkoopste optie. Voor een goedkopere optie raden wij je aan om de mogelijkheden via Easyterra te checken.