Wildkamperen in Spanje: Wat zijn de regels en handige tips
![Wildkamperen in Spanje Playa de Merón (San Vicente de la Barquera)](https://doorspanje.nl/cdn-cgi/image/width=430,height=554,fit=cover,quality=60,format=avif/https://doorspanje.nl/wp-content/uploads/2024/02/wildkamperen-spanje-regels-2.jpg)
Spanje is één van de populairste bestemmingen in Europa voor camperaars en vanlifers. Best vreemd als je je bedenkt dat wildkamperen in Spanje officieel verboden is. Officieel inderdaad, want op veel plekken wordt wildkamperen gedoogd en het land is zelfs ultiem ingesteld op camperaars. In dit artikel lees je alles over wildkamperen in Spanje. We delen de regels en geven je handige, praktische tips en informatie voor een te gekke camperreis door Spanje.
Is wildkamperen in Spanje toegestaan?
Zoals je net al hebt kunnen lezen is wildkamperen in Spanje officieel verboden. Toch betekent dit – gelukkig – niet dat je tijdens je camperreis per se aangewezen bent op drukke, toeristische campings. In Spanje geldt voor wildkamperen namelijk een zogenaamd ‘gedoogbeleid’. Dit betekent dat de politie en handhaving op veel plekken een oogje toeknijpt, maar dat je op andere plekken tóch een boete kunt krijgen. Boetes voor wildkamperen kunnen zelfs oplopen tot wel duizend euro.
Heel onduidelijk allemaal zou je denken, want hoe weet je nou waar je wel en niet mag wildkamperen in Spanje? In principe geldt in Spanje de regel dat kamperen in een tent nergens is toegestaan buiten campings. Overnachten in een voertuig is echter in veel regio’s in Spanje wél toegestaan. Dit wordt namelijk gezien als parkeren. En niet als kamperen. Belangrijk hierbij is wel dat je geen kampeergedrag mag vertonen. Dit betekent bijvoorbeeld geen stoelen en tafels buiten, geen luifel uitgeklap en officieel zelfs geen ramen open.
Hier mag je wel – en niet – wildkamperen
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wildkamperen ten strengste verboden is in nationale parken en natuurgebieden (mits anders aangegeven) en in veel toeristische gebieden. In de regio Aragón in de gebieden in de Pyreneeën is het daarentegen wél toegestaan om te gaan wildkamperen (ook met tent). Ditzelfde geldt voor natuurgebied Picos de Europa waar je vanaf 1600 meter hoogte mag wildkamperen en Catalonië waar dit vanaf 2000 meter hoogte is toegestaan.
(Gratis) camperplaatsen in Spanje
Spanje is als vakantieland ultiem ingesteld op camperaars. Dit betekent dat je in vrijwel iedere Spaanse stad of groter Spaans dorp een camperplaats zult vinden waar je (gratis) zonder problemen mag overnachten. Vaak is hierbij ook de mogelijkheid aanwezig om water te vullen, water te lozen en je toilet te legen. Of hieraan kosten zijn verboden is afhankelijk van de gemeente. Ben jij op zoek naar een camperplaats in Spanje? Download dan de apps Park4Night en Campy op je telefoon. Via deze apps kun je per regio precies ontdekken wat de fijnste plekken zijn om te overnachten. Bovendien wordt hier duidelijk aangegeven wat de kosten zijn én kun je reviews lezen van andere reizigers.
Onze tips voor fijne plekken voor wildkamperen in Spanje
Hoewel wildkamperen in Spanje dus officieel verboden is wordt het op heel veel plekken gedoogd en kun je daardoor op de meest fantastische plekken overnachten. Want wat is er nou fijner dan wakker worden met de zee als achtertuin? Hieronder delen we een aantal van onze favoriete plekken voor wildkamperen in Spanje (vooral Andalusië). Wij verbleven hier in 2022 en 2023. Garanties dat deze plekken op dit moment nog steeds gedoogd worden kunnen we je niet geven, dus wildkamperen is altijd op eigen risico. (Klik op de link voor de locatie op Google Maps).
- Playa el Sombrerico (Andalusië)
- Playa las Palmeras (Andalusië)
- Playa de Guadalmar bij Málaga
- Playa de Camposoto bij Cádiz
- Playa Bolonia achter de duinen (Andalusië)
- Op de klif bij Playa de Merón (San Vicente de la Barquera) kun je voor tien euro per nacht overnachten.
BELANGRIJK: Ga je wildkamperen in Spanje dan is het altijd belangrijk dat je een plek schoner achter laat dan dat je deze hebt gevonden. Laat geen rommel slingeren. Respecteer daarnaast altijd de lokale bevolking en wees je er van bewust dat een kampvuur maken altijd verboden is. Ditzelfde geldt voor barbecueën. De kans op en bosbrand in Spanje is namelijk behoorlijk groot.
![Playa las Palmeras (Andalusië)](https://doorspanje.nl/cdn-cgi/image/quality=60,format=avif,width=934/https://doorspanje.nl/wp-content/uploads/2024/02/verkeersrgels-spanje-1.jpg)
![Wildkamperen in Spanje - regels en tips](https://doorspanje.nl/cdn-cgi/image/quality=60,format=avif,width=934/https://doorspanje.nl/wp-content/uploads/2024/02/wildkamperen-spanje-regels-3.jpg)
![Rondreizen en verkeer Spanje](https://doorspanje.nl/cdn-cgi/image/width=430,height=554,fit=cover,quality=60,format=avif/https://doorspanje.nl/wp-content/uploads/2024/10/travelaar-1.jpg)