Los Cahorros de Monachil wandeling

Los Cahorros de Monachil wandeling in de Sierra Nevada in Spanje

Geüpdatet op

Ben jij gek op wandelen en reis je binnenkort naar Andalusië, naar de omgeving van Granada? Dan is de wandeling Los Cahorros de Monachil een dikke aanrader. Deze wandelroute is één van de populairste wandelingen aan de voet van de Sierra Nevada. In dit artikel lees je alles over deze wandelroute met haar hangbruggen en watervallen en lees je onze ervaringen en praktische tips.

Waar ligt de Los Cahorros de Monachil wandelroute en hoe kom je er?

De wandelroute Los Cahorros de Monachil ligt zo’n vijftien kilometer ten zuidoosten van de stad Granada in de regio Andalusië in Zuid-Spanje. Het dichtstbijzijnde dorp is het ski dorp Monachil dat aan de voet van de Sierra Nevada ligt. De Sierra Nevada is een gebergte dat behoort tot de verzameling bergketens de Betische cordillera. De ligging is werkelijk adembenemend en alleen al dat maakt de wandeling Los Cahorros de Monachil zo populair. De wandelroute is het gemakkelijkst te bereiken vanaf de stad Granada, maar ook vanaf vakantiebestemmingen zoals Málaga, Nerja of Antequera is het mogelijk om de wandeling te lopen als dagtrip.

TIP: Ben je op vakantie in Andalusië en wil je graag meerdere mooie dagtrips maken? Voor een auto huren in Andalusië raden wij je Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je niet voor verrassingen te staan. Het gehele team spreekt daarnaast Nederlands wat betekent dat je in geval van nood altijd in het Nederlands te woord wordt gestaan. Wel zo prettig als je in het buitenland verblijft. Hier kun je een auto via Sunny Cars boeken.

De start van de wandelroute

Los Cahorros de Monachil is een wandelroute met een totale lengte van zo’n acht kilometer. In principe staat de route goed aangegeven door middel van verschillende bordjes, maar het eerste gedeelte kan wat onduidelijk zijn. Vanaf de parkeerplaats (klik hier voor de locatie). moet je een paar meter teruglopen en dan linksaf slaan. Volg de weg naar beneden. De eerste paar honderd meter loop je langs tuintjes tot je bij een restaurant aankomt. Voor dit restaurant (Restaurante El Puntarron) sla je rechstaf. Wanneer je nog iets verder loopt kom je een houten bord tegen met verschillende aanwijzingen. Hier sla je rechts af en volg je de pijl naar Los Cahorros Bajo en kan de wandeling écht beginnen.

Start van de wandeling
Uitgezette wandelroute

Los Cahorros de Monachil op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van de parkeerplaats en het startpunt van de wandelroute Los Cahorros de Monachil.

Over de wandelroute

Zoals eerder vermeld heeft de wandelroute een totale lengte van zo’n acht kilometer. Met name de ligging van de wandelroute is prachtig, maar wat de wandeling nog meer zo geweldig maakt, zijn de vier hangbruggen die je over moet steken en de verschillende watervallen die je onderweg tegen zult komen. De één nog indrukwekkender dan de ander. De derde hangbrug met haar lengte van zo’n honderd meter is de spectaculairste. Vanaf hier heb je namelijk zicht op een prachtige waterval.

Hangbrug 3 van 100 meter
Los Cahorros de Monachil uitzichten

Sendero de Monachil

Op verschillende momenten en plekken tijdens de wandeling kun je er voor kiezen om terug te lopen naar de parkeerplaats. Er schijnt echter één route de mooiste te zijn en dat is die langs de Sendero de Monachil. Dit is het laatste gedeelte van de wandeling die je door de kloof, langs de rivier de de Rio de Monachil leidt. Dit gedeelte van de wandelroute is ook meteen het meest avontuurlijke gedeelte waar je niet doorheen komt zonder af en toe te klimmen en klauteren én je vast te moeten houden aan de geplaatste metalen beugels. Helaas begon het tijdens onze wandeling te regenen en onweren waardoor we dit gedeelte niet meer konden doen.

Los Cahorros de Monachil uitzichten

FAQ Los Cahorros de Monachil

Is de wandelroute Los Cahorros de Monachil goed te doen voor iedereen?

De wandelroute staat overal goed aangegeven en is in principe voor iedereen goed te doen. Ook voor kinderen. Ook is het belangrijk om te weten dat de hangbruggen behoorlijk hoog zijn en dus pittig kunnen zijn voor mensen met hoogtevrees. Zelf heb ik behoorlijk last van hoogtevrees en ik heb de hangbruggen allemaal getrotseerd, maar wel met knikkende knietjes. Hoewel de wandeling goed te doen is, raad ik je wel aan om goede, stevige wandelschoenen te dragen. Ben je iets minder goed te been, of wandel je met kleine kinderen dan raad ik je aan om het laatste gedeelte, de Sendero de Monachil, over te slaan.

Is Los Cahorros de Monachil toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens?

Vanwege het stijgen en dalen, het af en toe klimmen en klauteren en de smalle hangbruggen is de wandeling Los Cahorros niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Hoe lang is de Los Cahorros wandeling?

De totale lengte van de wandelroute bedraagt acht kilometer.

Praktische informatie en tips

  • Ik raad je aan om in totaal zo’n drie tot vier uur uit te trekken voor de Los Cahorros de Monachil wandeling.
  • Deze wandelroute is één van de populairste wandelingen in de Sierra Nevada en wordt voornamelijk tijdens de weekenden en vakanties drukbezocht door locals. Als het kan, kun je hier dus het beste omheen plannen.
  • Je auto of camper kun je gratis parkeren.
  • Nadat je langs het restaurant Restaurante El Puntarron bent gelopen is er onderweg geen mogelijkheid om eten of drinken aan te schaffen. Het is dus belangrijk om voldoende mee te nemen.