Bezienswaardigheden in Aragón

Dit zijn de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Aragón

Gepubliceerd op

De regio Aragón in het noorden van Spanje is één van de meest desolate regio’s van het land. De regio grenst aan de Pyreneeën en ligt ingeklemd tussen verschillende autonome Spaanse regio’s. Aragón is opgedeeld in drie provincies, namelijk; Zaragoza, Huesca en Teruel. Juist doordat de regio één van de minder ontdekte regio’s in het land is, raden we een rondreis door Aragón maken beslist aan. Maar wat moet je dan precies doen in Aragón? Wij delen de beste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Aragón.

Inhoudsopgave:Dit zijn de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Aragón

Extra Aragón tip: De beste manier om de regio Aragón te ontdekken is door vliegtickets te boeken naar Zaragoza en daar een auto te huren. De regio is behoorlijk groot en dat betekent dat je toch minimaal twee weken moet uittrekken voor je roadtrip. Voor een auto huren in Spanje raden wij altijd Sunny Cars aan. Via hen ben je namelijk altijd volledig verzekerd en wordt je 24/7 geholpen door Nederlands sprekende medewerkers.

De hoofdstad van Aragón, Zaragoza

Eén van de belangrijkste plekken in Aragón is natuurlijk de hoofdstad van de autonome Spaanse regio. Zaragoza is een levendige, bruisende stad waar je je met gemak een aantal dagen kunt vermaken. Het is ook meteen het ideale startpunt voor een rondreis door Aragón. Een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Zaragoza zijn de kathedraal Basílica de Nuestra Señora de El Pilar en het Palacio de la Aljafería. Wat je daarnaast zeker moet doen in Zaragoza is tapas eten. Het beste bezoek je hiervoor de levendige wijk El Tubo.

Vind voordelige vliegtickets naar Zaragoza.

Boek je accommodatie in Zaragoza.

Aragon bezienswaardigheden: Zaragoza
Palacio de la Aljafería in Zaragoza

De roze stad Albarracín

Ten zuiden van Zaragoza vind je één van de best bewaarde kastelen van Aragón, namelijk het Arabische fort Mora de Rubielos in de stad Albarracín. Deze stad wordt ook wel de roze stad genoemd vanwege de prachtige bouwwerken in roze tinten. Niet zo gek dat Albarracín bekend staat als één van de mooiste steden van Spanje.

Teruel

De stad Teruel ligt in het zuidoosten van Aragón en is daardoor ook goed te bezoeken tijdens een vakantie aan de populaire Costa Blanca. De stad werd vroeger bewoond door de Moren en dat zie je terug in de bijzondere bouwstijl van verschillende prachtige bouwwerken. Niet vreemd dus dat veel bouwwerken in Teruel een plek hebben veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden in Teruel.

Bezienswaardigheden in Aragón: Teruel

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Aragón barst niet alleen van de levendige, interessante steden, maar de regio is ook een perfecte bestemming als je houdt van natuur. Aragón is één van de meest desolate regio’s van Spanje en dat betekent dat een groot gedeelte van het gebied bestaat uit prachtige natuur. Eén van de mooiste natuurgebieden in Aragón is Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido. Dit nationale park is gelegen in het zuidelijke deel van de Pyreneeën en staat bekend om haar indrukwekkende canyons. Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido dankt haar naam aan de hoogste top, de Monte Perdido met een hoogte van 3355 meter. Het gebied is voornamelijk populair onder wandelaars en heeft van UNESCO de titel biosfeerreservaat gekregen.

De oorlogsruïnes van Belchite

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Aragón vind je in de stad Belchite ten zuidoosten van Zaragoza. Deze stad is verdeeld in twee delen, het nieuwe en het oude Belchite. En waar het nieuwe gedeelte weinig interessant is, is het oude Belchite enorm indrukwekkend. Dit gedeelte van de stad werd namelijk tijdens de Spaanse burgeroorlog volledig verwoest. Tot op de dag van vandaag is dit gedeelte van de stad onaangeroerd gebleven wat betekent dat je de oorlogsruïnes van Belchite kunt bezoeken. Dagelijks worden rondleidingen gegeven door Spaans sprekende gidsen. Spreek je geen Spaans dan kun je gebruik maken van de audiotour. Wat ons betreft is een bezoek brengen aan Belchite één van de hoogtepunten van een reis door Aragón. Hier lees je alles over de oorlogsruïnes van Belchite bezoeken.

De oorlogsruïnes van Belchite

Jaca

In het noordoosten van de regio vind je één van de voormalige hoofdsteden van Aragón, de stad Jaca. De stad ligt aan de voet van de Pyreneeën en is voornamelijk het bezoeken waard vanwege haar bijzondere stervormige vesting, Ciudadela de Jaca. De stad is compact, maar zeker het bezoeken waard.

Vesting Jaca in Aragón
Ciudadela de Jaca

Het kasteel van Loarre

Eén van de meest afgelegen bezienswaardigheden van Aragón is het imposante kasteel van Loarre. Dit kasteel werd gebouwd tijdens de elfde en twaalfde eeuw en ligt in de provincie Huesca. Het kasteel van Loarre is gebouwd middenin de rotsen wat spectaculaire uitzichten oplevert. Door middel van een audiotour is het kasteel tegenwoordig te bezoeken. Niet zo gek dat het kasteel tegenwoordig vaak wordt genoemd als één van de mooiste bezienswaardigheden van Aragón.

Huesca

Er zijn al heel wat steden in Aragón genoemd, maar ook de stad Huesca is het bezoeken waard. Huesca is één van de grotere steden in de regio. Een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Huesca zijn onder andere het Plaza de Navarra, stadspark Parque Miguel Servet en de kathedraal van Huesca. Hier lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden in Huesca.

Bezienswaardigheden in Huesca Aragón
Kathedraal van Huesca

Bezienswaardigheden in Aragón: Barbastro

In het oosten van Aragón vind je één van de minder bekende stadjes in de regio, Barbastro. Deze middelgrote stad is gelegen aan de rivier de Vero en is een belangrijke handelsstad.

Barbastro in Aragón

Spookdorpen aan het Embalse de Yesa

Dat Aragón één van de meest desolate Spaanse regio’s is, is een ding dat duidelijk is en dat blijkt ook weer bij het Embalse de Yesa. Dit enorme reservoir (stuwmeer) werd gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw. Niets bijzonders zou je denken, maar voor de bouw van het stuwmeer werden verschillende dorpen volledig ontruimd. Dit betekende dat de lokale bevolking genoodzaakt werd om naar andere plekken in de regio te vertrekken. Complete dorpen aan de Embalse de Yesa werden verlaten en vandaag de dag zijn veel van deze dorpen onaangeroerd gebleven. Zo kun je een bijzondere tocht maken langs een aantal van de dorpen, zoals Ruesta, Escó.

Spookdorpen aan het Embalse de Yesa
Spookdorp Ruesta in Aragón

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!